MorphoColour, φωτοβολταϊκά στοιχεία του χρώματος που χρειάζεστε

4
MorphoColour, φωτοβολταϊκά στοιχεία του χρώματος που χρειάζεστε

Τα φωτοβολταϊκά και τα ηλιακά θερμικά συστήματα είναι αισθητικά βελτιωμένα για εγκατάσταση σε κτίρια και κατοικίες. Ωστόσο, οι νέες ενότητες χρώματος που αναπτύσσονται στο Ινστιτούτο Fraunhofer ενδέχεται να αλλάξουν αυτή την προοπτική.

Η νέα τεχνική που χρησιμοποιείται στο γερμανικό ινστιτούτο επιτρέπει στις ενότητες να έχουν ομοιογενές και ομοιόμορφο χρώμα. Μπορεί να είναι δυνατός ο σχεδιασμός του προσαρμοσμένου χρώματος ηλιακής μονάδας για κάθε κτίριο στο οποίο θα εγκατασταθεί. Αυτές οι πολύχρωμες ενότητες θα εκτεθούν στην επόμενη έκθεση BAU.

Η εμφάνιση των ηλιακών συλλεκτών στον τελευταίο όροφο έχει εξελιχθεί με την πρόοδο της τεχνολογίας και τα σύγχρονα ηλιακά πάνελ είναι κομψά σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις τους.

Τα ηλιακά πάνελ κατασκευάζονται με την εισαγωγή πολλών (60+) ηλιακών κυψελών μεταξύ ενός γυάλινου μπροστινού φύλλου και ενός πολυμερούς πολυμερούς οπίσθιου φύλλου. Δεδομένου ότι υπάρχουν κενά μεταξύ των ηλιακών κυψελών, ένα μέρος του πίσω φύλλου εξακολουθεί να φαίνεται από μπροστά. Το χρώμα του πίσω φύλλου είναι παραδοσιακά λευκό, το οποίο ξεχωρίζει έναντι των σκούρων ηλιακών κυψελών. Ο σχεδιασμός των ηλιακών συλλεκτών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο. Εκτός από τον τύπο των κυψελών του πάνελ, το κάτω φύλλο, το πλαίσιο και η παρουσία «ζυγών» μπορούν να επηρεάσουν την τελική αισθητική των εγκατεστημένων πάνελ. Οι ζυγοί είναι λεπτές λωρίδες που συγκολλούνται σε ηλιακές κυψέλες για να συλλέξουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι κυψέλες.

Σχεδόν αόρατες ηλιακές μονάδες σε προσόψεις και στέγες.

Παρά αυτές τις προόδους, η «εμφάνιση» των φωτοβολταϊκών μονάδων εξακολουθεί να μην είναι ένα δημοφιλές χαρακτηριστικό σχεδιασμού μεταξύ των ιδιοκτητών κτιρίων και των αρχιτεκτόνων. Ειδικά όταν πρόκειται για προσόψεις, οι οποίες είναι πιο ορατές από τις στέγες. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιούμε τις προσόψεις για την παραγωγή καθαρού ηλεκτρισμού στις πόλεις μας.

Ερευνητές στο Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE στο Φράιμπουργκ έχουν αναπτύξει οπτικά ελκυστικές και πολύχρωμες ενότητες.

Τα πολύχρωμα εξαρτήματα μπορούν να παραχθούν στο επιθυμητό χρώμα και να ενσωματωθούν σχεδόν αόρατα σε προσόψεις ή στέγες. Μπορούν ακόμη και να προσθέσουν την τελική πινελιά σε μοντέρνα κτίρια με αεριζόμενη πρόσοψη κουρτινών.

Η κεντρική ιδέα αυτής της εξέλιξης δεν ήταν ο χρωματισμός του προστατευτικού γυαλιού των μονάδων με χρωστικές ουσίες, αλλά η μίμηση της φυσικής επίδρασης των φτερών της πεταλούδας. Εάν το γυαλί ήταν επικαλυμμένο με χρωστικές ουσίες, οι μονάδες θα έχαναν περισσότερη από την αποτελεσματικότητά τους επειδή το φως δεν θα μπορούσε πλέον να διεισδύσει ανεμπόδιστα.

Ο Δρ Thomas Kroyer, Επικεφαλής Ομίλου για Τεχνολογίες και Συστήματα Επικάλυψης.

Περίπου το 93% του ηλιακού φωτός μπορεί να διαπεράσει την ειδική υφή της επιφάνειας.

Εμπνευσμένο από την μπλε πεταλούδα morpho

Το φωτεινό, ιριδίζον φτερό της πεταλούδας morpho είναι διαφορετικό. Αυτά τα έντομα, που είναι εγγενή στο τροπικό δάσος της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, δημιουργούν την εντύπωση του χρώματος χάρη σε ένα οπτικό αποτέλεσμα και όχι σε χρωστικές ουσίες.

Τα φτερά αυτής της πεταλούδας έχουν μια εξαιρετικά λεπτή υφή επιφάνειας που αντανακλά ένα στενό εύρος συγκεκριμένων μηκών κύματος, δηλαδή ένα συγκεκριμένο χρώμα.

Οι ειδικοί της Fraunhofer ISE εφαρμόζουν μια υφή επιφάνειας και παρόμοια επίστρωση στο πίσω μέρος του προστατευτικού γυαλιού των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Περίπου το 93% του φωτός μπορεί να διαπεράσει αυτό το στρώμα και μόνο το 7% περίπου ανακλάται για να προκαλέσει το χρωματικό εφέ.

Thomas Kroyer.

Η νέα τεχνολογία έχει ονομαστεί MorphoColour, από το λαμπερό μπλε πεταλούδα Morpho.

Η νέα μέθοδος συναρμολόγησης αποφεύγει τα αντιαισθητικά κενά.

Το χρώμα από μόνο του δεν κάνει ένα οπτικά ελκυστικό σχέδιο. Οι ερευνητές της Fraunhofer βρήκαν μια άλλη λύση για να κάνουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα πιο ελκυστικά: για να αποτρέψουν τα συγκολλημένα φωτοβολταϊκά κύτταρα να λάμπουν μέσα από το έγχρωμο προστατευτικό γυαλί, ανέπτυξαν μια μέθοδο τοποθέτησης που μιμείται την επίδραση των πλακιδίων στέγης.

Τα κεραμίδια τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο. Ομοίως, οι ερευνητές παράγουν φωτοβολταϊκά στοιχεία σε λωρίδες που επικαλύπτονται κατά μερικά χιλιοστά, κολλώντας τα μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια μεγαλύτερη μονάδα. Αυτό δημιουργεί μια ομαλή συνολική εμφάνιση χωρίς αντιαισθητικά κενά ή ορατά κορδόνια μπαλωμάτων.

Τα φωτοβολταϊκά πλακίδια με επίστρωση MorphoColour μπορούν να προβληθούν από διαφορετικές γωνίες και ωστόσο η ομοιόμορφη εμφάνιση παραμένει ίδια.

Thomas Kroyer.

Μέσω www.ise.fraunhofer.de

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar