Το Perovskite PV μαθαίνει να επισκευάζεται μόνο του

4
Το Perovskite PV μαθαίνει να επισκευάζεται μόνο του

Το κόλπο? Ενσωματώνει ένα ειδικό πολυμερές που λειτουργεί ως ένα είδος προστατευτικής θωράκισης, το οποίο επίσης ενισχύει την ανάπτυξη του περοβσκίτη.

Μια νέα μελέτη αυξάνει τη σταθερότητα του περοβσκίτη PV.

Τα πρώτα ευρωπαϊκά εργοστάσια φωτοβολταϊκών περοβσκίτη είναι έτοιμα, αλλά η τεχνολογία συνεχίζει να αναζητά διαδικασίες και λύσεις που θα της δώσουν εξέχοντα ρόλο στην ηλιακή αγορά. Η πιο πρόσφατη πρόοδος σε αυτό το θέμα προέρχεται από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS), όπου μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ένα ειδικό κύτταρο ικανό να αναγεννηθεί μόνο του.

Η δουλειά της ομάδας ξεκίνησε με ιωδιούχο μόλυβδο μεθυλαμμώνιο (CH3 NH3 PbI3), έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους περοβσκίτες για φωτοβολταϊκούς και οπτικούς σκοπούς, χάρη σε μια απόδοση συγκρίσιμη με αυτή του πυριτίου.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα του κλάδου έχει επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των μεθόδων ανάπτυξης και επεξεργασίας του CH3 NH3 PbI3 για τη βελτίωση της απόδοσής του και την επίλυση προβλημάτων σταθερότητας. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν με αυτό το υλικό είναι η ατμοσφαιρική υγρασία: εισβάλλει στα φωτοβολταϊκά φιλμ και επιταχύνει τη ζημιά.

Η λύση που προτείνουν οι επιστήμονες της Ακαδημίας περιλαμβάνει ένα δεύτερο υλικό: την πολυβινυλοπυρρολιδόνη (PVP), ένα υδατοδιαλυτό πολυμερές που χρησιμοποιείται τώρα και ως πρόσθετο τροφίμων.

Η ομάδα εισήγαγε PVP στον πρόδρομο περοβσκίτη για να ελέγξει την ανάπτυξη των κρυστάλλων, να μειώσει τα ελαττώματα και να σχηματίσει ένα συμπαγές φιλμ εξαιρετικής ηλεκτρονικής ποιότητας. Το αποτέλεσμα είναι α απόδοση μετατροπής 20,32%.

Αλλά η πιο σημαντική πτυχή είναι μια άλλη. Το πολυμερές παρέχει ένα είδος προστατευτικού κελύφους έναντι εξωτερικών παραγόντων και, ειδικότερα, την υγρασία, αυξάνοντας τη σταθερότητα του φωτοβολταϊκού περοβσκίτη.

Δίνει επίσης στα κύτταρα την ικανότητα αυτοεπισκευής. Μετά από 500 ώρες χρήσης με υψηλή υγρασία (μεγαλύτερη από 65%), οι ισχυρές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του πολυμερούς και του CH3 NH3 PbI3 εγγυώνται καλή ανακρυστάλλωση του φιλμ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.sciencedirect.com (κείμενο στα αγγλικά).

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar