Νέα φωτοβολταϊκά πάνελ ειδικά σχεδιασμένα για να τροφοδοτούν τη σεληνιακή βάση της ESA

14
Νέα φωτοβολταϊκά πάνελ ειδικά σχεδιασμένα για να τροφοδοτούν τη σεληνιακή βάση της ESA

Αυτά τα ηλιακά πάνελ, που αποτελούνται από εκατομμύρια μικροσκοπικά ηλιακά κύτταρα, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν φυλάκια στη Σελήνη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σκέφτεται τον νότιο πόλο της Σελήνης ως πιθανό μέρος για να δημιουργήσει τη σεληνιακή του βάση, δεδομένης της συνεχούς έκθεσής του στο ηλιακό φως και της πιθανότητας του νερού.

Μια ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ταλίν (TalTech) έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει ηλιακά πάνελ που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν έναν τέτοιο σεληνιακό οικισμό.

Μια τεχνολογία ηλιακών κυψελών που μοιάζει παράξενα με γυαλόχαρτο.

Σε κάθε φύλλο πολυμερούς υπάρχουν χιλιάδες κρύσταλλοι, ο καθένας στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου. Αυτοί οι μικροκρύσταλλοι είναι επενδεδυμένοι με στρώματα απόσβεσης και παράθυρα για να τελειώσουν το ηλιακό στοιχείο. Οι μικροσκοπικοί μικροκρύσταλλοι απορροφούν το φως του ήλιου, καθένας από τους οποίους λειτουργεί σαν ένα μίνι ηλιακό στοιχείο που παράγει ενέργεια.

Τα πάνελ θα μπορούσαν να είναι ιδανικά για σεληνιακή βάση, επειδή ο σχεδιασμός των μικροκρυστάλλων επιτρέπει την παραγωγή φθηνών και ευέλικτων ηλιακών συλλεκτών, τα οποία θα μπορούσαν να καλύπτουν μεγάλες περιοχές λόγω των άπειρων επιλογών μεγέθους και σχήματος.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι μικροκρυστάλλοι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από υλικά που βρίσκονται στη σεληνιακή επιφάνεια, όπως ο σίδηρος, το θείο και ο πυρίτης. Έτσι, οι κάτοικοι της σεληνιακής βάσης μπορούσαν, θεωρητικά, να συλλέγουν υλικά για να επισκευάσουν τα πάνελ όταν ήταν απαραίτητο.

Η κύρια καινοτομία αυτών των πάνελ είναι το ενιαίο στρώμα απορρόφησης φωτός από μονοκρυσταλλική σκόνη, το οποίο περιέχει άφθονα και φθηνά στοιχεία. Οι ηλιακές κυψέλες που βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία θα φέρουν καινοτομία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας ενσωματωμένης στα κτίρια.

Η ενέργεια είναι η νούμερο ένα ανάγκη για να καταστεί δυνατή όλη η τεχνολογία που θα διατηρήσει μια σεληνιακή βάση.

Η ομάδα της TalTech δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να τροφοδοτήσει τη μελλοντική βάση σελήνης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η NASA άρχισε να δέχεται προτάσεις για τη δημιουργία ενός πυρηνικού συστήματος ενέργειας στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία.

Μέσω taltech.ee

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar