Μικρής κλίμακας βιολογική γεωργία, ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ

6
Μικρής κλίμακας βιολογική γεωργία, ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τουλάχιστον 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το «Ξυπνώντας πριν να είναι πολύ αργά» είναι μια έκκληση αλλά και ο τίτλος μιας έκθεσης του ΟΗΕ, στην οποία επισημαίνει ένα από τα κλειδιά για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης: τη βιολογική γεωργία μικρής κλίμακας.

Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται μια αλλαγή παραδείγματος: από την πράσινη επανάσταση σε μια πραγματική εντατικοποίηση της βιολογικής γεωργίας.

Αυτό αναφέρει η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η οποία επισημαίνει επίσης τον δρόμο προς την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο: να μεταβούμε από τη βιομηχανική γεωργία σε ένα μοντέλο που βασίζεται στην αγροτική ανάπτυξη και την προβολή της βιολογικής γεωργίας και της τοπικής .

Ενώ αυτές οι προτάσεις δρομολογούνται, οι οποίες διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, θα ευνοούσαν την ισότιμη πρόσβαση στους πόρους και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η πραγματικότητα προχωρά προς άλλες κατευθύνσεις.

Σε αυτήν, η αγορά γης από πολυεθνικές σε υπανάπτυκτες χώρες συνεχίζεται. Τα φρούτα και τα λαχανικά συνεχίζουν να ταξιδεύουν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα για να φτάσουν από το χωράφι στο τραπέζι, με την επακόλουθη εκπομπή CO2, και η δέσμευση για τα διαγονιδιακά τρόφιμα συνεχίζει να κερδίζει μυϊκή μάζα.

Αυτή η εναλλακτική, αυτή των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, διαφημιζόταν από καιρό ως η εξαιρετική συνταγή για την καταπολέμηση της πείνας. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλοί ειδικοί, θεσμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επικρίνουν αυτή τη διατριβή και διαβεβαιώνουν ότι Οι ΓΤΟ δεν θα ανακουφίσουν τον παγκόσμιο λιμό.

Μπροστά σε αυτό το μονοπάτι ανοίγει το οικολογικό, στο οποίο υπάρχει προτεραιότητα στους μικρούς αγρότες και ενισχύεται η ανάκαμψη των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας. Αυτή είναι η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζεται, εκτός από τον FAO, από εξήντα ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που υποστήριξαν την έκθεση. Η βιολογική γεωργία μπορεί να ταΐσει τον κόσμο, δεν είναι όνειρο, είναι πραγματικότητα.

Εάν επιβληθεί αυτή η γραμμή, για την οποία θα ήταν απαραίτητη μια στροφή 180 μοιρών στη βιομηχανία και στη διεθνή εμπορική πολιτική, θα σημειωθεί πρόοδος προς διατροφική κυριαρχία. Για αυτό, ωστόσο, θα ήταν απαραίτητη η υποστήριξη και για τους αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβαση σε σπόρους και στην πώληση των τροφίμων τους, για τα οποία αυτό το μοντέλο θα έδινε προτεραιότητα στην τοπική αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο, και όπως αναφέρει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να αρχίσει να ανταποκρίνεται σε εκατομμύρια άνθρωποι με χρόνια πείνα στον κόσμο ή εκείνων που δεν φτάνουν σε αυτό το άκρο, αλλά εξακολουθούν να τρέφονται κακώς. Από αυτούς, τουλάχιστον 7 στους 10 είναι ακριβώς μικροκαλλιεργητές και αγροτικοί εργάτες.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar