Η Toshiba προσεγγίζει τη διπλή ηλιακή κυψέλη για φόρτιση οχήματος με plug-in

4
Η Toshiba προσεγγίζει τη διπλή ηλιακή κυψέλη για φόρτιση οχήματος με plug-in

Η Toshiba Corporation πέτυχε να αυξήσει την Απόδοση Μετατροπής Ισχύος (PCE) της διαφανούς ηλιακής κυψέλης Cu2O στο 8,4%, το υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο για μια δηλωμένη ηλιακή κυψέλη Cu2O.

Η Toshiba εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί παγκόσμιο PCE 27,4%, ιδιαίτερα πάνω από το 26,7% υψηλότερο PCE που αναφέρεται για οποιαδήποτε τυπική κυψέλη πυριτίου.

Με βάση τα κριτήρια δοκιμής που ορίζονται από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Τεχνολογίας Νέων Ενεργειών και Βιομηχανιών της Ιαπωνίας (NEDO), η Toshiba υπολογίζει ότι η διαδοχική κυψέλη Cu2O-Si μπορεί να μεταφέρει ένα ηλεκτρικό όχημα 35 km χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Toshiba αναμένει από το νέο κύτταρο να οδηγήσει την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης και να προωθήσει άλλες εφαρμογές κινητικότητας, όπως το High Altitude Platform Station (HAPS), την πλατφόρμα τηλεπικοινωνιών στη στρατόσφαιρα.

Η Toshiba συνεργάζεται επίσης με την Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation για την ανάπτυξη ηλιακών κυψελών Cu2O μεγάλης κλίμακας που έχουν το ίδιο μέγεθος με ηλιακά κύτταρα πυριτίου μαζικής παραγωγής. Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να παράσχουν δείγματα για εξωτερικές αξιολογήσεις στη χρήση του 2023, με οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση τεχνολογιών κατασκευής εμπορικών προϊόντων στη χρήση του 2025.

Πώς λειτουργεί.

Η διπλή ηλιακή κυψέλη προσφέρει την υπόσχεση για πιο αποδοτικές ηλιακές μονάδες συνδυάζοντας άνω και κάτω κυψέλες που παράγουν ισχύ σε διαφορετικά μήκη κύματος. Τα διαδοχικά κύτταρα έχει αναφερθεί ότι επιτυγχάνουν συνολική απόδοση κοντά στο 30%, πολύ υψηλότερη από αυτή οποιουδήποτε συμβατικού στοιχείου κρυσταλλικού πυριτίου, αλλά κατασκευάζονται με υλικά όπως το αρσενίδιο του γαλλίου και το υψηλό κόστος παραγωγής τους, μεταξύ πολλών εκατοντάδων και χιλιάδων φορές υψηλότερα από αυτά των ηλιακών κυψελών κρυσταλλικού πυριτίου, περιορίζουν πολύ την εφαρμογή τους.

Η Toshiba έχει επικεντρώσει την Ε&Α της σε διαφανείς κυψέλες Cu2O. Δημιουργούνται από υλικά άφθονα στη φύση, γεγονός που μειώνει το κόστος και προσφέρει μια διαπερατότητα φωτός που ανοίγει το δρόμο για εξαιρετική απόδοση παραγωγής ενέργειας. Η Toshiba ανέπτυξε το πρώτο διαφανές ηλιακό στοιχείο Cu2O το 2019 και παρουσίασε μια σειρά Cu2O-Si που προσφέρει 23,8% PCE το ίδιο έτος, όταν το τυπικό PCE των αυτόνομων ηλιακών κυψελών πυριτίου ήταν 22%.

Η τελευταία πρόοδος της εταιρείας στο PCE είναι το αποτέλεσμα του ακριβούς ελέγχου των ακαθαρσιών CuO και Cu κατά την κατασκευή του στρώματος Cu2O της κυψέλης.

Η ανάλυση περίθλασης ακτίνων Χ μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τον βαθμό CuO και Cu, παρέχοντάς μας δεδομένα που μας βοηθούν να εντοπίσουμε την καλύτερη μέθοδο εναπόθεσης για τον έλεγχο των ακαθαρσιών στο χαμηλότερο επίπεδο. Οι στόχοι μας είναι 10% PCE για το ανώτερο στοιχείο Cu2O και 80% διαπερατότητα. Αυτή η πρόοδος μας φέρνει λίγο πιο κοντά σε αυτούς τους στόχους.

Kazushige Yamamoto, μέλος του Κέντρου Εταιρικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Toshiba.

Μέσω www.global.toshiba

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar