Η CSIC αναπτύσσει τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό δημόσιας υπηρεσίας που χρησιμοποιεί πράσινο υδρογόνο

4
Η CSIC αναπτύσσει τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό δημόσιας υπηρεσίας που χρησιμοποιεί πράσινο υδρογόνο
Εικόνα: ezps – Depositphotos.

Η νέα τεχνολογία, η οποία θα λανσαριστεί στα τέλη του 2022, διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ για να τροφοδοτούν τους ηλεκτρολύτες που λαμβάνουν υδρογόνο από το νερό.

Μια ομάδα ερευνητών από το CSIC αναπτύσσει το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο δημόσιας υπηρεσίας στην Ισπανία που θα χρησιμοποιεί πράσινο υδρογόνο που παράγεται επί τόπου τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια.

Το υδρογόνο θα λαμβάνεται μέσω ηλεκτρολυτών που τροφοδοτούνται από ένα σύστημα ηλιακών ανιχνευτών και φωτοβολταϊκών πάνελ που βρίσκονται στο ίδιο το πρατήριο καυσίμων.

Επιπλέον, θα διαθέτει ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου που θα παρέχει προβλέψεις παραγωγής και ζήτησης.

Η γεννήτρια υδρογόνου θα έχει ελάχιστη παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 60 kg υδρογόνου την ημέρα. Θα είναι σε θέση να προμηθεύει φορτηγά, λεωφορεία, επιβατικά αυτοκίνητα και αποθήκες και logistics για τις μεταφορές και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2022.

Η νέα τεχνολογία θα δοκιμαστεί χάρη σε συμφωνία με την εταιρεία πρατηρίων Zoilo Ríos. Θα δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο πρατήριο El Cisne, στον αυτοκινητόδρομο Α-2 (Μαδρίτη-Βαρκελώνη), λίγα χιλιόμετρα από τη Σαραγόσα.

Αυτή η νέα υδρογεννήτρια προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: θα διαθέτει ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου για τον συντονισμό της λειτουργίας της και θα παρέχει αρθρωτή και ευελιξία.

Το ευφυές σύστημα ελέγχου θα παρέχει προβλέψεις της παραγωγής και της ζήτησης. Θα περιλαμβάνει μετεωρολογικούς υπολογισμούς που θα επιτρέψουν την πρόβλεψη της ηλιακής ακτινοβολίας 48/72 ώρες μπροστά και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση του συστήματος οικονομικά και ενεργειακά. Ολόκληρο το σύστημα θα είναι ελεγχόμενο διαδικτυακά.

Αρθρωτή και προσαρμόσιμη τεχνολογία.

Όντας αρθρωτή και ευέλικτη, η υδρογεννήτρια θα της επιτρέψει να προσαρμόζεται σε διαφορετικές απαιτήσεις (ροή οχήματος, κατανομή χρόνου…), σε διαφορετικές τοποθεσίες (διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πόρων, σύνδεση δικτύου, ισχύς σύνδεσης).

Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την υλοποίηση του μελλοντικού δικτύου σταθμών υδρογόνου στην Ισπανία.

Μέσω www.csic.es

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar